George Karatrantos
george karatrantos training
  • Blog
  • Services
  • About
  • Contact

Λαθη που πρεπει να σταματησεις να κανεις στον τροπο που γυμναζεσαι...

10/14/2016

0 Comments

 

     Το πιο σημαντικό όταν γυμναζόμαστε στο γυμναστήριο είναι να κάνουμε σωστά πράγματα, να έχουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα (ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους μας) με ασκήσεις «κατάλληλες» για εμάς, να έχουμε καλή τεχνική, να προσέχουμε το φορτίο που βάζουμε στις ασκήσεις, το πρόγραμμα να έχει προοδευτικότητα . Ο στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της υγείας και να γυμναζόμαστε για να συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε και όχι για να τραυματιστούμε. Μερικά λάθη που γίνονται συχνά και θα μπορούσαν να αποφευχθούν είναι τα εξής :
     Η προπόνηση δεν πρέπει να είναι πόνος, όταν γυμναζόμαστε δεν πρέπει να πονάμε. Πολλές φορές αναζητούμε είτε μόνοι μας ή ακούγοντας την προτροπή του “personal trainer” να νιώθουμε το κάψιμο στους μύες που γυμνάζουμε και να κάνουμε πολλές επαναλήψεις και συνεχίζουμε επαναλήψεις και συνεχίζουμε...Αρκετοί πιστεύουν ότι με το κάψιμο που νιώθουν εκείνη την ώρα καίγεται το λίπος κάτι που δεν ισχύει βέβαια. Οι επαναλήψεις που πρέπει να κάνουμε πρέπει να είναι συγκεκριμένες, αυτό που πρέπει να νιώθουμε είναι ένταση στους μύες που συμμετέχουν στην άσκηση, να είναι σε σύσπαση όταν κάνουμε τις επαναλήψεις. Το moto “NO PAIN, NO GAIN”, (χωρίς πόνο, δεν υπάρχει κέρδος) δεν ισχύει για τον πολύ κόσμο. Σημασία έχει να κάνουμε συγκεκριμένες επαναλήψεις και σετ στις ασκήσεις με την καλύτερη δυνατή τεχνική.
     Οι ασκήσεις πρέπει να έχουν κίνηση (στο φυσιολογικό εύρος που επιτρέπει η κάθε άρθρωση). Το ανθρώπινο σώμα έχει φτιαχτεί να κινείται και έτσι πρέπει να το προπονούμε. Γυμνάζουμε κινήσεις και όχι μεμονωμένους μύες, έχουμε πλήρες εύρος κίνησης και όχι περιορισμένη κίνηση και «μισές επαναλήψεις» (αρκεί να μην υπάρχουν προηγούμενοι τραυματισμοί βέβαια), αφήνουμε στην άκρη τις ισομετρικές ασκήσεις (χρησιμοποιούνται κυρίως σε πρώτο στάδιο στην αποκατάσταση τραυματισμών), στις ασκήσεις δεν μένουμε 1’ και 2’ λεπτά αλλά πρέπει να έχουμε επαναλήψεις και κίνηση. Ασκήσεις σταθεροποίησης (πχ για κοιλιακούς, «σανίδα») δεν πρέπει να γίνονται ασκήσεις ακινητοποίησης .Στόχος είναι να προπονούμε την κίνηση, με έμφαση να δίνουμε στην έκταση (των αρθρώσεων) και την καλή στάση σώματος.
      Προσοχή στην θέση του κεφαλιού και του αυχένα. Ο αυχένας πρέπει να είναι σταθερός και το κεφάλι να κοιτάει όπου «κοιτάει» η μέση (μπορούμε να βάλουμε στο μυαλό μας όπου κοιτάει ο αφαλός για να ελεγχουμε την θέση του κεφαλιού). Δεν πρέπει να στρίβουμε το κεφάλι μας και να κοιτάμε πλάι τον καθρέφτη ή τον φωτογραφικό φακό όταν κάνουμε μια άσκηση ή δεν πρέπει να κοιτάμε μπροστά ενώ το σώμα μας είναι σε κάμψη κορμού (πχ κωπηλατική σκυφτός με αλτήρα ή ασκήσεις ραχιαίων). Ειναι σημαντικό για να έχουμε ασφάλεια στην άσκηση και για να μην έχουμε θέματα τραυματισμού στο μέλλον να προσέχουμε την θέση του κεφαλιού σε ότι άσκηση κάνουμε.
      Υπάρχει μια γενική εντύπωση ότι όπου έχουμε το λίπος στο σώμα κάνουμε πολλές ασκήσεις σε εκείνο το σημείο για να το κάψουμε. Πχ πρέπει να κάνουμε πολλούς κοιλιακούς για να φύγει το λίπος στην κοιλιά, κάνουμε ασκήσεις για τους απαγωγούς (στο μηχάνημα συνήθως δυστυχώς) για να κάψουμε τα «ψωμάκια», κάνουμε τουλάχιστον 3,4 ασκήσεις για τους τρικεφάλους γιατί έχει χαλαρώσει το κάτω μέρος των χεριών, κάνουμε ασκήσεις ποδιών (δυστυχώς τις περισσότερες φορές στα μηχανήματα και στο smith machine...) για να κάψουμε το λίπος στα πόδια κλπ. Αυτό βέβαια είναι λάθος, το λίπος δεν καίγεται εκείνη την στιγμή, όταν κάνουμε την συγκεκριμένη άσκηση αλλά έμμεσα (αυξάνεται ο μεταβολισμός με την ενδυνάμωση των μυών) το λίπος καίγεται «ομοιόμορφα» από όλο το σώμα όπου βρίσκεται και το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε σωστή διατροφή, ο έλεγχος των τροφών που τρώμε.
      Τέλος πάρα πολλοί ασκούμενοι έχουν μια λάθος άποψη για το ποιο είναι το καλύτερο προπονητικό πρόγραμμα. Πολλοί θεωρούν ότι όσο πιο δύσκολες είναι οι ασκήσεις, όσο πιο «περίεργες» είναι τόσο το καλύτερο για αυτούς, τόσο μεγαλύτερα ωφέλη. Στην τεχνική δεν δίνεται καν σημασία, αν αυτή η άσκηση είναι για αυτούς ή όχι. Η χρήση των αθλητικών οργάνων (fitball, ιμάντες αιώρησης, kettlebell, λάστιχα) γίνονται χωρίς να ξέρουν πως να το κάνουν ή γιατί να το κάνουν (πχ μια μπάλα fitball πρέπει να είναι πολύ καλά φουσκωμένη και όταν καθόμαστε ή ξαπλώνουμε σ’αυτήν να μην βουλιάζουμε, οι ιμάντες όταν κάνουμε ασκήσεις πρέπει να είναι πάντα σε ένταση-τεντωμένοι και να μην χαλαρώνουν όταν κάνουμε την κάθε άσκηση, κ.α). Τώρα όλοι έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ-utube και πολλοί ότι βλέπουν που τους «τραβάει» την περιέργεια θέλουν να το εντάξουν στο δικό τους προπονητικό πρόγραμμα και το θεωρούν πολύ καλό. Σημαντικό δεν είναι όμως η πληροφορία, αλλά η γνώση και ένα προπονητικό πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε βασικές αρχές προπόνησης, τον στόχο και την ηλικία του κάθε ασκούμενου και ο ρόλος του Καθηγητή Φυσικής Αγωγής (Γυμναστή) στην διαμόρφωση και στην επιτυχία του προγράμματος είναι καθοριστικός.
​                  
                Προπονήσου έξυπνα, προπονήσου σωστά, ο Αθλητισμός είναι Επιστήμη.
     
 
 

0 Comments
    Picture

    GEORGE KARATRANTOS

    Καθηγητής Φυσ. Αγωγής              (ΤΕΦΑΑ)
    -Προπονητής δύναμης και βελτίωσης αθλητικής απόδοσης
    -Προπονητής αποκατάστασης τραυματισμών
    -Προπονητής Μπάσκετ (δίπλωμα Α' κατηγορίας)

    Archives

    May 2017
    January 2017
    October 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015

    Categories

    All
    Αθλητικά κουίζ
    Αθλητικότητα στο μπάσκετ
    Γενικά
    Μυική ενδυνάμωση

    ​FAVORITE QUOTES
    Movement is medicine.​
    Don't use machines, become one.
    Motivate the mind, the body will follow.
    ​Train smart, eat well, rest, achive more.
    Don't play basketball to get in shape, get in shape to play basketball.

    RSS Feed

    Follow Me:
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.