George Karatrantos
george karatrantos training
  • Blog
  • Services
  • About
  • Contact

τι ειναι η προπονηση

12/23/2015

0 Comments

 
​Τ Ι    Ε Ι Ν Α Ι    Η    Π Ρ Ο Π Ο Ν Η Σ Η
 
      Πάρα πολλοί έχουν στο μυαλό τους ότι η προπόνηση είναι τόνοι ιδρώτα ,πολλά κιλά να σηκώσουνε ,να είμαστε περίπου δύο ώρες στο γήπεδο (σε σχέση με το άθλημα που κάνουμε) και σε καθημερινή βάση και οι αντίστοιχες εκφράσεις  που ακούγονται κατά καιρούς είναι"η ομάδα αυτή καταπίνει χιλιόμετρα" ,"χύνουν τόνους ιδρώτα"  ,ο προπονητής αυτός είναι πολύ καλός τους διέλυσε στην προπόνηση κλπ .Είναι κάτι αντίστοιχο με το τι θεωρούσαμε σαν πρότυπο προπονητή (θα μιλήσω για το άθλημα του μπάσκετ που ασχολούμαι) για πολλά χρόνια που ήταν το στυλ του Ιωαννίδη ,έναν άνθρωπο αυστηρό ,να φωνάζει και να βρίζει και στην ένταση να πετάει και να κλωτσάει ότι βρει μπροστά του ,ακόμα και πάνω στους παίκτες της ομάδας του.
     Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και η επιστήμη του αθλητισμού και των προπονητικών προγραμμάτων συνεχώς εξελίσεται και προχωρά μπροστά (βέβαια κάποιοι "προπονητές"  έχουν αυτό ακόμα σαν πρότυπο προπονητή και σαν τρόπο συμπεριφοράς και σαν τρόπο δουλειάς στις ομάδες τους για το τι είναι προπόνηση ,έχουν μείνει πολλά χρόνια πίσω...) .
     Σίγουρα η προπόνηση είναι κούραση ,είναι καταπόνηση για τον αθλητή αλλά σημασία δεν πρέπει να έχει η ποσότητα της προπόνησης  και το πόσα κιλά θα σηκώσει κάποιος σένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης αλλά σημασία έχει η ποιότητα της προπόνησης , η τελειοποίηση της τεχνικής στις ασκήσεις και το να είναι ακριβής και αποτελεσματικός .Η επανάληψη δεν έχει σημασία αλλά η επανάληψη της καλύτερης προσπάθειας και της αποτελεσματικότητας .Και για να το πετύχει αυτό κάποιος ή μια ομάδα χρειάζεται συγκέντρωση και αφοσίωση στην ώρα της προπόνησης ,σωματική και πνευματική προσπάθεια στο μέγιστο δυνατό .
     Το διάλειμμα και η ¨ξεκούραση" είναι μέρος της προπόνησης .Ο αθλητής σίγουρα χρειάζεται διάλειμμα είτε μέσα στην προπόνηση  μεταξύ των επαναλήψεων και των ασκήσεων ,είτε από προπόνηση σε προπόνηση .Τα οφέλη της προπόνησης είναι όταν αφήσουμε το μυαλό και το σώμα να ξεκουραστεί και να προσπαθήσει να αποκτήσει προσαρμογές .Γιαυτό σε προπονήσεις σε καθημερινή βάση πρέπει να υπάρχει διαφορά στην ένταση της προπόνησης .
      Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το τι είναι η (σύγχρονη) προπόνηση λέγοντας και το τι δεν είναι προπόνηση .Η προπόνηση δεν πρέπει να είναι τιμωρία  ,ούτε μέθοδος επιβολής της πειθαρχείας πχ σε μια ομάδα βάζουμε τους αθλητές να τρέχουν γιατί δεν πέτυχαν στην άσκηση ή γιατί δεν ακούν τον προπονητή .Ιδίως στα νέα παιδιά του μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι να αγαπήσουν τον αθλητισμό και κάποιο άθλημα και όχι να το μισήσουν και να το "συνδέσουν" με τιμωρία ..."Τρέχουμε για να γυμναστούμε καί όχι τρέχουμε γιατί δεν βάλαμε το καλάθι ,ή δεν πετύχαμε τον στόχο που θέλαμε .
       Επίσης η προπόνηση δεν συμβαδίζει με τον πόνο και με τον τραυματισμό .Όταν ένας αθλητής έχει κάποιο πόνο ή ενόχληση (δεν μιλάμε για πόνο κούρασης και προσπάθειας) εκεί ο προπονητής πρέπει πρέπει να μην τον χρησιμοποιήσει άλλο ή ο αθλητής να αποχωρήσει .Μερικές φορές από πλευρά του παίκτη συνήθως ακούγεται συχνά αυτό "έχω κάποια ενόχληση ,σήμερα θα κάνω χαλαρά . Ή είμαι 100% υγιής και κάνω προπόνηση και παίζω στον αγώνα δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό ή είμαι εκτός .
      Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ πως ο προπονητής ,ιδίως αυτός που ασχολείται με νέα παιδιά θα πρέπει να είναι πρότυπο και παράδειγμα για τους αθλητές του ,να είναι "κοντά" στους αθλητές και να δίνει το παράδειγμα για το τι σημαίνει αθλητισμός ,προπόνηση ,αγώνας ,αγωνιστικό πνεύμα. Δεν έχω ξεχάσει τους καθηγητές μου στο πανεπιστήμιο που μας έλεγαν ότι ο προπονητής στον αγώνα μπάσκετ στον πάγκο πρέπει να φοράει φόρμα για να αισθάνονται τα παιδιά ότι είναι κοντά τους ...Δεν ξέρω αν είναι αντικειμενικά σωστό ή ήταν προσωπική γνώμη (αν και εγώ το συμμερίζομαι και ακόμα και τώρα το ακολουθώ) αλλά σίγουρα ο προπονητής με γυαλιά ηλίου ,καφέ στον χέρι ,κοιλιά έτοιμη να βγει έξω απτην μπλούζα και να είναι κάτω απτον ίσκιο ενός δέντρου και να βάζει τους αθλητές/ιες να τρέχουν στον στίβο για Φ.Κ. πρέπει να εκλείψει αυτό το φαινόμενο πια ,δεν συμφωνείτε ?

0 Comments

 ΠυΡΑμΙΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ...και ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚηΣ   (ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ)

9/21/2015

0 Comments

 
Picture
     Είναι κοινό μυστικό ότι η διατροφή μας είναι στενά συνδεδεμένη με την καλή υγεία και την ποιότητα ζωής. Η Μεσογειακή διατροφή (ΠΥΡΑΜΙΔΑ) είναι αυτή που να μας εξασφαλίζει την πολυπόθητη καλή υγεία και να μας βοηθά να χτίσουμε έναν γερό οργανισμό .
     Η  πυραμίδα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, σε αναλογίες και συχνότητες όπου στηρίζεται  η υγιεινή διατροφή. Τα φυτικά τρόφιμα βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας , θα πρέπει να καταναλώνονται σε υψηλές αναλογίες και συχνότητα και αποτελούν την βάση της πυραμίδας. Τα τρόφιμα που βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα, όπως αυτά της ζωικής προέλευσης, τα πλούσια σε σάκχαρα και λιπαρά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και να περιορίζονται σε ειδικές περιπτώσεις .Η πυραμίδα καθορίζει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές σε καθημερινή, εβδομαδιαία και περιστασιακή βάση ,τι πρέπει να τρώμε και πόσο συχνά για να ακολουθηθεί μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
      Θα μπορούσε να πούμε κάτι αντίστοιχο για ένα πρόγραμμα γυμναστικής ? Πως θα ήταν μια πυραμίδα ενδυνάμωσης ενός αθλητικού προγράμματος ? Ποιος πρέπει να είναι ο τρόπος σκέψης των προπονητών για την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης σ'ένα άθλημα (σε κάθε προπόνηση αλλά και μακροπρόθεσμα) ?
        Αν ξεκινήσουμε ανάποδα η κορυφή της πυραμίδας θα είναι η ΙΣΧΥΣ .Τα περισσότερα ομαδικά αθλήματα αν όχι όλα (σίγουρα είναι το ΜΠΑΣΚΕΤ) είναι αθλήματα ισχύος .Ο αθλητής/ια θέλουμε να "παράγει" όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη σε μικρότερο δυνατόν χρόνο .Θέλουμε λοιπόν να έχουμε το καλύτερο συνδιασμό    Δύναμη Χ Ταχύτητα . Είναι εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε λοιπόν αλλά ξεκινάμε από αυτό ? Προσπαθούμε να κάνουμε πρώτα απ'όλα ασκήσεις ταχυδύναμης  (πχ ασκήσεις με λάστιχα αντίστασης στο τρέξιμο ,πλειομετρικές ασκήσεις κλπ ) όταν δεν έχουμε "φτιάξει" όλα τα άλλα?
        Ένα σκαλοπάτι πιο κάτω είναι η ΔΥΝΑΜΗ .Για να γίνουμε εκρηκτικοί παίκτες και καλοί αθλητές/ιες πρέπει να γίνουμε δυνατοί .Η δύναμη αποτελεί την βάση για την Ισχύς και είναι κάτι απαραίτητο για όλα τα αθλήματα .Αλλά γυμνάζουμε και προπονούμε την δύναμη σε μηχανήματα καθιστοί ? Είναι η δύναμη αυτή που πρέπει να κοιτάμε πρώτα στην προπόνηση ,είναι η βάση της πυραμίδας 
    Σημαντικό που πρέπει να προσέξουμε πριν  να αναπτύξουμε την δύναμη είναι η ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ. Πολύ σημαντικό να έχουμε καλή σταθεροποίηση στις αρθρώσεις μας και στην σπονδυλική μας στήλη για την πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών ,να είμαστε στον "πυρήνα" του σώματος δυνατοί γιατί αν είμαστε στο κέντρο δυνατοί είμαστε και περιφερειακά δυνατοί .Αλλά γίνεται να κάνουμε προπόνηση για την σταθεροποίηση κάνοντας ασκήσεις  με ζώνες στην μέση ? Κάνοντας ασκήσεις σταθεροποίησης που διαρκούν 30sec ,60sec ,90sec ισομετρικά είναι ο σωστός τρόπος ,μήπως έτσι κάνουμε ασκήσεις ακινητοποίησης και όχι σταθεροποίησης ? Όταν μιλάμε για ασκήσεις σταθεροποίησης εννούμε για ασκήσεις μόνο στο έδαφος ?
      Ένα σκαλοπάτι πιο κάτω απ΄την σταθεροποίηση είναι η  ΙΔΙΟΔΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ . Αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για να αναπτύξουμε την Ισχύς σ'εναν αθλητή/ια και είναι πάρα πολύ σημαντική στην πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών .Με τις ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας ο εγκέφαλος μέσω του νευρικού συστήματος προσπαθεί να σταθεροποιήσει τα μέλη του σώματος ή να διορθώσει την στάση του σώματος στον χώρο ,να ισορροπήσει .Αλλά κάνουμε ασκήσεις Ιδιοδεκτικότητας και ο αθλητής να μη μπορεί να διατηρήσει την ουδέτερη θέση ? Όταν ο αθλητής μας έχεις βραχύνσεις στους μύες ή "σφιχτές" αρθρώσεις κάνουμε ασκήσεις Ιδιοδεκτικότητας ?Κάνουμε ασκήσεις πάνω στο bosu (απ'την επιφάνεια που βουλιάζει ) ,ενώ μια τέτοια επιφάνεια (που βουλιάζει το πόδι) είναι μόνο στην άμμο για έναν αθλητή μπιτς-βόλει ?Επίσης ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας σε όρθια θέση τα πόδια πάνω στην fitball θυμίζουν περισσότερο ασκήσεις υψηλής ριψοκινδυνότητας , για τσίρκο και το πόσο λειτουργικές και σωστές είναι ένα καλό ερώτημα...
       Και φτάσαμε στην βάση της αθλητικής πυραμίδας που είναι η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ .Το ά και το ω στην αθλητική απόδοση είναι η κίνηση  .Αυτό που θέλουμε να γυμνάσουμε και να προπονούμε είναι το εύρος κίνησης , η έκταση και όχι η βράχυνση .Αυτό που θέλουμε να γυμνάσουμε είναι η σωστή κίνηση (εκμάθηση τεχνικής) ,το σωστό κινητικό πρότυπο .Ότι δεν κινείται αρρωσταίνει (όταν παθαίνουμε ένα διάστρεμμα το πρώτο πράγμα που μας λέει ο γιατρός είναι να μην το κινούμε το πόδι) ,ότι δεν κινείται σωστά δεν μπορεί να έχει αθλητική απόδοση ,έχει πιθανότητες σε βάθος χρόνου να "βγάλει" τραυματισμό .Οι ασκήσεις κινητικότητας είναι η αρχή ενός αθλητικού προγράμματος (προθέρμανση) ,βελτιώνουν την ευλυγισία ,προετοιμάζουν τους μύες και τις αρθρώσεις για το κύριο μέρος της προπόνησης ,βοηθάνε στην πρόληψη και στην αποκατάσταση τραυματισμών και χρησιμοποιούνται και στο τέλος της προπόνησης για την αποκατάσταση του αθλητή/ιας .Η σωστή κίνηση ,το σωστό κινητικό πρότυπο είναι κάτι που διδάσκεται και μαθαίνεται και έχει την μεγαλύτερη σημασία .Όμως δίνουμε βάση στην τεχνική των ασκήσεων ή μας ενδιαφέρει μόνο πόσα κιλά θα σηκώσει ο αθλητής/ια ?Κάνουμε ασκήσεις κινητικότητας αλλά εκτελούνται σωστά  ? πχ στις ασκήσεις κινητικότητας του ισχίου (που είναι κάτι που έχουν αρχίσει να κάνουν πολλοί (ερασιτέχνες και μη) αθλητές/ιες) η κίνηση "βγαίνει" απ'το ισχίο ή ταλαιπωρούμε την μέση μας χωρίς να το ξέρουμε ? Οι ασκήσεις κινητικότητας δεν είναι ασκήσεις ταχύτητας ! ! !


Κακή εκτέλεση ασκήσεων κινητικότητας ισχίου ,κακή στάση σώματος αθλητή 

φωτογραφίες από το
"Πρόγραμμα Δύναμης και Βελτίωσης Αθλητικής Απόδοσης στο μπάσκετ"  
για νέους αθλητές /ιες  , Ιούνιος 2015

0 Comments

             α θ λ η τ ι κ ο       κ ο υ ι ζ

8/23/2015

0 Comments

 
Picture
Α Θ Λ Η Τ Ι Κ Ο     Κ Ο Υ Ι Ζ




  




   








Η Αίγυπτος είναι τόπος με πλούσια και σπουδαία ιστορία,  κρυστάλλινα νερά, ατέλειωτες ερήμους και εξωτικές οάσεις, καθιστώντας τη μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χώρες στον κόσμο. Φημίζεται ιδιαίτερα για τα σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατά της ,τον Νείλο ποταμό ,την Αλεξάνδρεια ,τον πολιτισμό της κλπ .

    Σίγουρα όμως δεν φημίζεται για το μπάσκετ που παίζει αυτή η χώρα και για τους αθλητές της στο μπάσκετ .Και όμως σε κάθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις .Υπήρχαν δύο παίκτες της που έπαιξαν  στο ελληνικό πρωτάθλημα σαν ξένοι ,και εποχές όταν το Ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ ήταν ίσως το καλύτερο στην Ευρώπη!

Το κουίζ  λοιπόν είναι :
 

-Ποιοι ήταν οι αθλητές του μπάσκετ με καταγωγή από την Αίγυπτο που έχουν παίξει στο Ελληνικό πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ ?

-Θυμάστε τις ομάδες που έχουν παίξει ?

 

 

 

Αν θέλετε και μια βοήθεια το όνομα του ενός "θυμίζει" κίτρινο τυρί  !!!...


0 Comments

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ PERSONAL TRAINER ,ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ FITNESS INSTRUCTOR...είμαι ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (COACH), είμαι καθηγητής Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ)

8/14/2015

0 Comments

 
      Όταν με ρωτάει κάποιος αν είμαι personal trainer του απαντάω όχι δεν είμαι personal trainer. Eίμαι προπονητής (coach), είμαι καθηγητής φυσικής αγωγής με ειδικότητα μπάσκετ.

      Κατά καιρούς τυχαίνει να γνωρίσω ή να συναντήσω κάποιους ανθρώπους  (γυναίκες και άντρες) που μου συστήνονται σαν "personal trainers"  ή "fitness instructors" και δουλεύουν σε γυμναστήρια ή σε ανοικτούς χώρους κάνοντας προπονήσεις σε κάποιους .Βέβαια κάνοντας μια πρώτη κουβέντα συνήθως μαθαίνεις ότι ίσως ήταν παλιότερα αθλητές που σταμάτησαν να κάνουν το άθλημά τους πια και βαφτίστηκαν απ'την μια μέρα στην άλλη γυμναστές  ή  ότι τον παραπάνω τίτλο τον πήραν μετά από κάποια σεμινάρια λίγων ημερών (ίσως και μερικές φορές να τον έχουν πάρει και με την "βία"...) ,εκπαίδευση σε σχολές λίγων εβδομάδων και μιλώντας μαζί τους  συνήθως ακούς  και τι έχουν σπουδάσει ή το πραγματικό επάγγελμά τους ...πχ  "είμαι personal trainer αλλά έχω σπουδάσει λογιστική ,είμαι personal trainer αλλά ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα ,είμαι personal trainer γυμνάζομαι χρόνια στα γυμναστήρια και ξέρω" και πολλά άλλα... Η εκπαίδευση που έχουν πάρει  συνήθως από τέτοια σεμινάρια-"σχολές" είναι το να εκτελέσουν οι ίδιοι κάποιες ασκήσεις  και να γυμναστούν κάποιες ημέρες ,εβδομάδες με ένταση και μεγάλη προσπάθεια πολλές φορές ,αλλά αυτό σημαίνει ότι μπορούν να τις δείξουν - διδάξουν μετά σε κάποιον άλλον ?Αυτά που τους έδειξαν κάνουν για όλους τους ασκούμενους που θα πέσουν στα χέρια τους ?..!!! Το σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι είναι ικανοί να γυμνάσουν κόσμο ,ότι γνωρίζουν πια αρκετά πράγματα αλλά στην ουσία αν ήξεραν τι είναι αυτά που κάνουν στους άλλους  και πόσο επικίνδυνα είναι αυτά που κάνουν ίσως και να τρόμαζαν και να σταματούσαν αμέσως .Συνεπώς όταν με ρωτούν αν είμαστε συνάδελφοι τους απαντάω πως όχι .Όχι δεν είμαστε συνάδελφοι ,δεν είμαι personal trainer (είναι ένας όρος που εγώ δεν τον χρησιμοποιώ) , είμαι προπονητής, είμαι καθηγητής φυσικής αγωγής (πανεπιστήμιο ΤΕΦΑΑ Αθηνών) με ειδικότητα μπάσκετ.

     Σε ένα γυμναστήριο αυτό που συμβαίνει πάντα είναι να πηγαίνει κάποιος  να δει τον χώρο του γυμναστηρίου ,να γράφετε μέλος και μετά να γνωρίζει τον "υπεύθυνο" που θα του βγάλει πρόγραμμα και θα τον γυμνάσει .Άρα επιλέγουμε στην ουσία τον χώρο και όχι τον γυμναστή -προπονητή που θα μας γυμνάσει .Κανείς δεν ζητάει να γνωρίσει τον γυμναστή ,να μάθει το βιογραφικό του και μετά να κάνει την επιλογή του . Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι αυτός/η  που σας γυμνάζει ?Ποιες είναι οι σπουδές του...Είναι σημαντικό  να αναζητούμε την γνώση και όχι την πληροφορία ,είναι σημαντικό να αναζητούμε τους ανθρώπους που έχουν την γνώση και την εξειδίκευση και είναι επαγγελματίες .Όταν βρισκόμαστε σ'έναν χώρο άθλησης (γυμναστήριο) ή ψάχνουμε κάποιον να μας γυμνάσει και να μας προπονήσει καλό είναι να μην πάμε στον πρώτο τυχόντα που κρατάει έναν αλτήρα στο χέρι  ή το χέρι του είναι τεράστιο σαν αλτήρα και μας συστήνεται ως personal trainer  ή fitness instructor, ας ψάξουμε "την ουσία του πράγματος" ,ας βρούμε έναν γυμναστή-προπονητή που αυτό είναι το επάγγελμα που έχει σπουδάσει ,ας ζητήσουμε ένα βιογραφικό για τις σπουδές του και την προπονητική του εμπειρία.
​
     Eχετε αναρωτηθεί πόσοι από αυτούς που κάθονται στους πάγκους σε αγώνες μπάσκετ ή φοράνε το μπλουζάκι που γράφει coach και κάνουν προπονήσεις μπάσκετ έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος????...
     
      Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην κολύμβηση Μάικλ Φέλπς σε μια συνέντευξή του είχε πει ότι "αν θέλεις να γίνεις πρωταθλητής πρέπει πολύ προσεχτικά να επιλέξεις τους γονείς σου"  ,θέλοντας να πει ότι είναι θέμα γονιδίων και κληρονομικότητας " και μετά θέμα προπόνησης...Αν το αλλάξουμε λίγο αυτό ,θα μπορούσαμε να πούμε ότι "αν θέλεις να προπονηθείς και να γυμναστείς σωστά και λειτουργικά πρέπει πολύ προσεχτικά να επιλέξεις τον προπονητή σου"....
     Γιατί κανείς δεν θα επέλεγε κάποιον γιατρό που οι σπουδές τους είναι 2 σαββατοκύριακα ή βλέπει πολλές ιατρικές σειρές στην τηλεόραση αλλά κάποιον που σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο
     Γιατί κανείς δεν θα επέλεγε για την φορολογική του δήλωση κάποιον που ήταν καλός στα μαθηματικά στο σχολείο αλλά κάποιον που σπούδασε οικονομικά και λογιστική.
     Γιατί κανείς δεν θα επέλεγε να του φτιάξει το σπίτι κάποιος που για πολλά χρόνια παρατηρεί την αρχιτεκτονική των σπιτιών και έχει ωραίο γούστο αλλά κάποιον που έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός.

     Γιατί  ο αθλητισμός είναι Επιστήμη.

0 Comments

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ) ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ . Η ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ...

7/12/2015

0 Comments

 
         Η προπόνηση από μόνη της δεν "φτιάχνει" καλύτερους αθλητές/αθλήτριες .Η καλύτερη προπόνηση "φτιάχνει" καλύτερους αθλητές .Η προπόνηση πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την ηλικία των αθλητών ,την εκμάθηση και την εκπαίδευση  σε  σωστά κινητικά πρότυπα (αθλητικές κινήσεις) .Στόχος είναι οι νέοι αθλητές  να γυμνάζονται με ΑΣΦΑΛΕΙΑ για να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση στο μπάσκετ .Η ασφάλεια στις ασκήσεις που χρησιμοποιεί το προπονητικό πρόγραμμα-προπονητής είναι το Α και Ω ,και αυτό που πάντα πρέπει να προσέχουμε."Οδηγίες"  όπως το "no pain ,no gain" έχουν σταματήσει να ισχύουν στο σύγχρονο τρόπο εκγύμνασης των αθλητών .Το feedback του προπονητή προς τον αθλητή του στην διάρκεια της προπόνησης  δεν πρέπει να  είναι το πάμε ,γερά ,πιο ψηλά ,πιο γρήγορα ,πιο πολύ ,δώσε κλπ .Ο προπονητής πρέπει να έχει σαν στόχο κάθε επανάληψη να είναι η καλύτερη επανάληψη (να έχει εύρος κίνησης ,σωστό ρυθμό εκτέλεσης  κλπ) ,κάθε επανάληψη να είναι το ίδιο καλή όσο η προηγούμενη (η κόπωση να μην επηρεάζει την τεχνίκή) .

        Οι νέοι αθλητές  έχουν την τάση να τα κάνουν όλα γρήγορα  ,να βιάζονται χωρίς να ελέγχουν το αρνητικό μέρος της άσκησης (έλεγχος βάρος του σώματος ,κατέβασμα των κιλών κλπ) ,έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και εκμάθηση της τεχνικής παρά από πόσα κιλά θα σηκώσουν ή πόσες επαναλήψεις θα κάνουν σε μια άσκηση .Εκεί ο ρόλος του προπονητή είναι καθοριστικός . Ο προπονητής πρέπει να έχει τις γνώσεις  για να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις για ένα προπονητικό πρόγραμμα ,να έχει την εξειδίκευση για το τι χρειάζεται το κάθε άθλημα και πως θα γυμναστεί κάποιος για να παίξει καλύτερα το άθλημά του ,να είναι πραγματικός προπονητής που θα ξέρει πως θα μάθει έναν αθλητή να γυμνάζεται και όχι κάποιος  "εμπειρικός" ή "personal trainer μετά από σεμινάρια 2 εβδομάδων"  που νομίζει ότι ξέρει  να προπονεί...(Μερικές φορές το να ζητάμε και ένα βιογραφικό ή να ρωτάμε για τις σπουδές κάποιου που μας αυτοσυστήνεται σαν προπονητής ή γυμναστής θα μας βγάλει από πολλούς μπελάδες και προβλήματα στο μέλλον...) .

        Ένα σημαντικό  κομμάτι στην προπόνηση των νέων αθλητών /τριών είναι να μάθουν να ελέγχουν το βάρος τους και να προπονούν αθλητικές κινήσεις και όχι μεμονωμένους μύες .Το σώμα κινείται όλο μαζί ,κάθε άθλημα έχει αθλητικές κινήσεις που οι μύες πρέπει να συνεργάζονται και έτσι πρέπει να το προπονούμε .Ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης  λοιπόν πρέπει να περιλαμβάνει συνδιαστικές ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα με έλεγχο πόσες ασκήσεις  θα βάλουμε (να γυμνάζουν αντίθετες κινήσεις ) ,που θα τις βάλουμε μέσα σε μια προπόνηση ενδυνάμωσης  ,πόσα σετ και επαναλήψεις θα κάνουμε και βέβαια την εκμάθηση και εκτέλεση τη σωστή τεχνική των ασκήσεων  .

        Προπονήσου έξυπνα ,προπονήσου σωστά .




0 Comments

προγραμμα δυναμησ & βελτιωσησ αθλητικησ αποδοσης στο μπασκετ

5/21/2015

0 Comments

 
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νεαρούς αθλητές και αθλήτριες του μπάσκετ ηλικίας 14-18 ετών
A GROUP: ηλικίας 14-15 χρονών
B GROUP: ηλικίας 16-18 χρονών

λειτουργια προγραμματοσ

Ο αθλητή/αθλήτρια μέσα από την επεξήγηση της τεχνικής και την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων θα προπονείται κάθε μέρα σε βασικά στοιχεία που αναπτύσσουν την αθλητικότητα στο μπασκετ (δύναμη ,εκρηκτικότητα ,ευκινησία ,ευλυγισία ,νευρομυική συναρμογή) .

θεματολογια προπονησεων

  • Εκμάθηση βασικών ασκήσεων δύναμης , ασκήσεις ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος .
  • Εκτέλεση δυναμικών διατάσεων (προετοιμασία για κίνηση) .
  • Ασκήσεις βελτίωσης εκρηκτικότητας και άλματος στο μπάσκετ .
  • Ασκήσεις κινητικότητας και ιδιοδεκτικότητας στο μπάσκετ (πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών) .
  • Εξειδικευμένες ασκήσεις για το μπάσκετ ενδυνάμωσης κορμού (κοιλιακοί-ραχιαίοι ,ασκήσεις σταθεροποίησης αρθρώσεων) .
  • Διδασκαλία σωστής εκτέλεσης αθλητικών κινήσεων στο μπάσκετ (τρέξιμο ,άλμα ,σταμάτημα ,αλλαγή κατεύθυνσης)
  • Συνδυαστικές ασκήσεις με λάστιχα αντίστασης στο μπάσκετ
  • Ασκήσεις με kettlebell ,ασκήσεις με medicine ball
  • Ασκήσεις αποθεραπείας μετά την προπόνηση(foam roller / διατάσεις)
  • Ομιλία με θέμα την διατροφή αθλητή μπάσκετ (σε συνεργασία με ειδικό διατροφολόγο).
  • Δωρεάν πελματογράφημα και αξιολόγηση πέλματος σε όλους τους αθλητές/αθλήτριες από εξειδικευμένο ποδίατρο .

συνεχιση αθλητικου προγραμματοσ - προπονησεισ

Στο τέλος του προγράμματος ο αθλητής/αθλήτρια θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει να συνεχίσει τις προπονήσεις με εξατομικευμένο πρόγραμμα ενδυνάμωσης και βελτίωσης αθλητικής απόδοσης για 4 εβδομάδες (2 προπονήσεις την εβδομάδα) μέσω της αθλητικής αξιολόγησης που έχει γίνει τις προηγούμενες ημέρες.

Το πρόγραμμα θα διεξάγεται πρωινές ώρες ,το πρώτο τμήμα θα ξεκινάει στις 10.00 με διάρκεια προπόνησης περίπου 1.30 ώρα.Κάθε τμήμα θα περιλαμβάνει μέχρι 10 αθλητές περίπου .

υπεύθυνος αθλητικού προγράμματος
Καρατράντος Γιώργος / georgekaratrantos.com
(γυμναστής (ΤΕΦΑΑ), ειδικότητα καλαθοσφαίριση, προπονητής δύναμης και βελτίωσης αθλητικής απόδοσης στο μπάσκετ, προπονητική εμπειρία στην πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών)

0 Comments
Forward>>
    Picture

    GEORGE KARATRANTOS

    Καθηγητής Φυσ. Αγωγής              (ΤΕΦΑΑ)
    -Προπονητής δύναμης και βελτίωσης αθλητικής απόδοσης
    -Προπονητής αποκατάστασης τραυματισμών
    -Προπονητής Μπάσκετ (δίπλωμα Α' κατηγορίας)

    Archives

    May 2017
    January 2017
    October 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015

    Categories

    All
    Αθλητικά κουίζ
    Αθλητικότητα στο μπάσκετ
    Γενικά
    Μυική ενδυνάμωση

    ​FAVORITE QUOTES
    Movement is medicine.​
    Don't use machines, become one.
    Motivate the mind, the body will follow.
    ​Train smart, eat well, rest, achive more.
    Don't play basketball to get in shape, get in shape to play basketball.

    RSS Feed

    Follow Me:
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.